luni, 14 noiembrie 2011

"Reţete alese pentru Post şi Crăciun"

Nu ştii ce să mai găteşti, cum să diversifici mesele din postul cel lung al Crăciunului? Nu ştii cum să păstrezi tradiţia, dar în acelaşi timp cum să-ţi uimeşti familia şi invitaţii la masa de prânz din ziua Naşterii Domnului? Jurnalul Naţional te ajută, oferindu-ţi peste 300 de reţete de post şi de sărbătoare (în carte există şi câteva reţete speciale pentru Ignat şi masa de Crăciun). Cartea "Reţete alese pentru Post şi Crăciun", scrisă de colega noastră Simona Lazăr, este unul dintre cele mai râvnite "instrumente" din bucătăriile noastre, dar şi un cadou nepreţuit pentru cei dragi. Vei găsi în cele 160 de pagini (color) reţete adunate vreme de două decenii, din satele şi din oraşele ţării, din mănăstirile ortodoxe, dar şi din vechile cărţi de bucate ale românilor. "Este o carte care aduce postul «acasă» în cuhniile oamenilor simpli, demonstrând extraordinara creati­vitate a neamului românesc (şi) atunci când vine vorba despre bucate. Multe dintre reţete au fost imaginate, de altfel, astfel încât, adăugând sau scoţând unul dintre ingrediente, mâncărurile să poată fi incluse într-o categorie sau alta a postului, cu restricţiile şi dezlegările lui." În carte se găsesc reţete care pot fi folosite pentru postul cel strict din zilele săptămânii ori pentru duminicile cu dezlegare la untdelemn şi vin sau chiar bucate care pot însoţi, spre sfârşitul iernii, săptămâna albă, când, cu dezlegare la lactate şi brânzeturi, se va intra într-un alt post important, cel al Paştilor. "Cartea adună reţetarul iernii, cu toate limitările şi bucuriile lui, cu modestia postului strict şi efervescenţa zilei de Ignat ori lumina caldă şi îndestulătoare a mesei de Crăciun", spune autoarea. Volumul va putea fi cumpărat începând de joi, 17 noiembrie, de la chioşcurile de ziare, împreună cu Jurnalul Naţional, la preţul de 7 lei (cu tot cu ziarul).

Publicat de Veronica Bectas, in Jurnalul National din 14 noiembrie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu